De voorbereiding en het verloop van een wedstrijddag

De voorbereiding

 

Een wedstrijd dag is vaak een lange, intensieve maar vooral leuke beleving. Hieronder een overzicht van het verloop van een gemiddelde wedstrijddag waarvoor een basislidmaatschapspas nodig is.

Weer; Houdt het weer en onze (besloten) facebook pagina in de gaten. In principe gaat een wedstrijd altijd door, behalve bij onweer. In extreme gevallen wanneer er verschillende dagen zware regen is bestaat de kans dat een wedstrijd wordt gecancelled.

Verwachting managen; Verwacht zeker, als het je eerste wedstrijd is, niet te veel van je zelf. In de BMX wordt je nl niet ingedeeld op niveau, maar op leeftijd. De kans is groot dat je wordt ingedeeld bij rijders met meer ervaring. Dat geeft niet. Ook zij hebben een keer een eerste wedstrijd gereden. Vaak zullen zij sneller zijn. Jouw doel is om tijdens de competitie te groeien en wedstrijden te leren rijden. Want een wedstrijd is anders dan een training. Opeens begrijp je waarom de trainer altijd riep “doorrijden tot voorbij de finish”, wanneer je vlak voor de finish nog voorbij gereden wordt. Ook dat is iedereen een keer overkomen.

Rijder en kleding

Zorg dat de rijder fit is en goed uitgerust. Zorg voor goede en voldoende kleding. Het Clubshirt is verplicht en je mag ook niet starten zonder broek met lange pijpen of korte broek + knie/scheenbeschermers, body, handschoenen, helm. Zorg ook dat je een BMX regenjas bij je hebt. Verder zijn een Jas/vest/muts om tussen de wedstrijden warm te blijven en droge/ schone kleding voor op de terugreis van belang. Een vuilnis zak voor de vuile en soms natte sportkleding/schoenen is vaak ook nuttig.

 

Fiets

Zorg dat de BMX fiets in goed staat is en voldoet aan de voorschriften d.w.z. schoongemaakt, nagekeken, en voorzien van stuurbord en zijnummerbord. Zonder mag je niet starten. Verder wat reserveonderdelen zoals banden plak spullen en klein gereedschap. Fiets je veel dan is het regelmatig nalopen van de draaiende onderdelen zoals wiel, stuur en trapas lagers geen overbodige luxe. Maak je fiets schoon na iedere wedstrijd maar niet met hoge druk want dan spuit je water in je lagers en check je ketting op spanning en smering.

Eten & drinken

Een wedstrijddag is intensief en duurt vaak lang. Bij iedere wedstrijd is een kantine of eetgelegenheid aanwezig maar zorg dat er altijd voldoende drinken en gezond eten en tussendoortjes zijn.

 

Diversen

Naast de noodzakelijke (Basis) lidmaatschapskaart behoren de volgende zaken tot de standaard uitrusting. Stift en tape voor het noteren van de startposities en minimaal 1 stoel voor de rijder. Wat zonnebrand, lipstick en EHBO spullen kunnen altijd van pas komen(er is altijd EHBO ter plaatse maar het kan geen kwaad wat eenvoudige dingen zelf bij je te hebben).

Op tijd zijn; pak zoveel mogelijk de dag voor de wedstrijd in en/of stop de spullen voor een wedstrijddag in een vaste tas. Zoek de route uit en vertrek op tijd en geniet van de tocht.

Hoe ziet een wedstrijd er uit?

Aanmelden

Volg bij aankomst de aanwijzingen van de parkeerwacht op en begeef je naar het BMX complex. Zoek een plek naast de baan vaak bij andere leden of zelfs een tent van de eigen vereniging en installeer jezelf. Kinderen aankleden en de baan op helpen, zodat ze kunnen gaan trainen en warm rijden. Zelf, als ouder, gaan inschrijven. Zorg dat je op tijd bent !! Inschrijven is altijd in het clubgebouw op vertoon van de basislidmaatschapspas. Controleer of je in de juiste leeftijdscategorie bent ingedeeld. Klopt het niet dan moet je dit direct melden. Niet op tijd ingeschreven betekent niet mee doen. Mocht je er niet uitkomen, is er altijd iemand van onze eigen vereniging die je kan helpen.

Startlijsten

Als alle inschrijvingen zijn verwerkt worden er startlijsten gemaakt en opgehangen. Het ophangen van de lijsten wordt altijd omgeroepen, in principe is dat het moment dat ouders gewapend met een rol crepe tape en stift richting de lijsten gaan (neem liever geen kinderen mee om te kijken, dat zorgt alleen voor extra drukte en onrust). De weg naar de startlijsten vindt je als je de menigte volgt, maar hangen altijd op een strategische plaats meestal dicht bij de jury of de kantine. Op de lijst staat vermeld in welke rit (ook wel moto genaamd) je rijdt en met welke andere rijders. Achter je naam staat ook aangeven op welke startpositie je in die rit moet starten. Het is handig om ritnummers op een tape te schrijven en deze bv op het stuur of de framebuis van de fiets te plakken. Tegenwoordig staan de rittenlijsten ook vaak op een website. Dit wordt aangeven door de omroeper.

Hierna kan je zoon of dochter naar het parc fermé. Start je in rit 1, dan ga je in het eerste rijtje van het parc fermé staan enzovoort. Rit 11 start ook in de eerste rij (10+1) . Afhankelijk van het type wedstrijd moet je 10 tot 20 ritten van te voren opstellen.

Ben je te laat, dan mag je in principe niet meer starten. In het Parc fermé wordt wel gecontroleerd of iedereen aanwezig is en ben je aan de late kant wordt je omgeroepen. Duurt het te lang, dan wordt er wel gestart, maar dan zonder jou. Is er dus iets aan de hand, hoognodig toiletbezoek, plotselinge ziekte, of een lekke band, geef dat dan spoedig door. Jouw rit wordt dan later gereden. Hou ook elkaar in de gaten, en help elkaar als het nodig is. Weet wie er bij jou in de manche zitten en wie er net voor je moeten starten.

Manches en moto’s

Een standaard wedstrijd bestaat uit 3 manche’s (rondes) in dezelfde samenstelling. Deze Manches worden snel achter elkaar gereden. Daarna volgt een korte pauze. De eerste 4 van ieder rit mogen door naar de volgende ronde. Afhankelijk van het aantal deelnemers per leeftijd, wordt er dan een 1/8 , ¼, ½ en een finale gereden. Iedere Manche (ronde) is verdeeld in ritten ook wel Moto’s genaamd. 1 rit (moto) bestaat uit maximaal 8 rijders van dezelfde klasse en leeftijd categorie. Soms zijn er meerdere ritten van dezelfde leeftijdscategorie. Voor iedere ronde worden nieuwe lijsten gemaakt en opgehangen.

Tijdens de BMX west wedstrijd dagen is er ook nog een tweede competitie, ook wel de open klasse genaamd, hiervoor kan je apart opgeven en is niet verplicht.

Prijzen; Na de finale is er dan nog de uitreiking van de (dag) prijzen en aan het eind van het seizoen de jaar prijzen.

 

Namens het bestuur van FCC Barendrecht wensen we je een hele sportieve en leuke wedstrijddag en/of competitie.