Vertrouwenscontactpersoon
Bij FCC Barendrecht hechten we grote waarde aan een prettige en veilige sportomgeving voor iedereen. Waar leden, ouders, vrijwilligers en officials met respect met elkaar omgaan.
Heb je desondanks iets vervelends meegemaakt of wil je iets in vertrouwen bespreken? Dan kun je altijd contact opnemen met onze Vertrouwenscontactpersoon Joyce Polet. Joyse is het eerste aanspreekpunt wanneer je te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag.
Waarvoor is een vertrouwenscontactpersoon?
Binnen de vereniging willen we grensoverschrijdend gedrag graag voor zijn. Daarom is het goed om een centraal aanspreekpunt binnen de club te hebben om met elkaar zorg te dragen dat de wijze waarop we met elkaar binnen de club omgaan leuk en veilig blijft.
Een Vertrouwenscontactpersoon helpt je met vragen en het doen van een melding rondom grensoverschrijdend gedrag. Bijvoorbeeld zaken als doping, matchfixing, pesten, discriminatie, agressie en (sexuele) intimidatie.
De Vertrouwenscontactpersoon is er voor incidenten, vermoedens van incidenten en vragen hieromheen die tussen vereniging en leden plaatsvinden of hebben plaatsgevonden. Wanneer je twijfelt kun je met de Vertrouwenscontactpersoon bespreken of je vraag bij haar op de juiste plaats is.
De Vertrouwenscontactpersoon is er ook voor vragen die kunnen spelen voor dat er problemen zijn. Je kunt bij haar terecht met vragen die je niet gemakkelijk stelt of waarvan je bang bent dat er niet serieus op gereageerd gaat worden. Daarbij: erover praten en zorgen dat er (vroegtijdig) een einde gemaakt wordt aan een ongewenste situatie maakt dat deze niet verergert en herhaling kan zo voorkomen worden. De Vertrouwenscontactpersoon heeft dus ook een preventieve taak.
De Vertrouwenscontactpersoon fungeert als eerste opvang voor leden (sporters, ouders van sporters, kaderleden, vrijwilligers en bestuur) met een klacht of een vraag. Zij biedt een luisterend oor, geven raad en verwijzen door voor geschikte hulp.
Binnen de vereniging willen we grensoverschrijdend gedrag graag voor zijn. Daarom is het goed om een centraal aanspreekpunt binnen de club te hebben om met elkaar zorg te dragen dat de wijze waarop we met elkaar binnen de club omgaan leuk en veilig blijft.
Een Vertrouwenscontactpersoon zal de klacht niet zelf inhoudelijk behandelen, maar je de weg naar een goede oplossing proberen te geven. Zij is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te bieden. Zij kan je informeren over de procedures en mogelijke vervolgstappen of je doorverwijzen naar een gespecialiseerd Vertrouwenscontactpersoon van het Centrum Veilige Sport van NOC*NSF, welke getraind zijn om de inhoudelijke begeleiding te geven.
Vind je het niet fijn om de melding bij de vereniging te doen? Dan kun je altijd terecht bij een Vertrouwenscontactpersoon van de KNWU. Mirjam Tuithof, vcp@knwu.nl telefoon: 085-0701960
Dat het belangrijk kan zijn om ook andere personen bij een vraag of probleem te betrekken zal duidelijk zijn, maar dit zal nooit zonder overleg of toestemming gebeuren. De gesprekken die tussen jou en de Vertrouwenscontactpersoon plaatsvinden, daar wordt niemand van op de hoogte gesteld zonder dat jij daar toestemming voor geeft of op de hoogte bent van.
De activiteiten van de Vertrouwenscontactpersoon vallen onder de verantwoording van het bestuur. Bij het afsluiten van het jaar rapporteert de Vertrouwenscontactpersoon aan het bestuur of er meldingen zijn geweest, van welke aard deze meldingen waren en hoe voortgang en afsluiting hebben plaatsgevonden.
De Vertrouwenscontactpersoon:
- Wordt aangesteld door of namens het bestuur
- Is geen bestuurslid
- Heeft een duidelijk aanspreekpunt binnen het bestuur (ntb)
- Kan om de vier jaar een VOG overleggen
- Is niet inhoudelijk betrokken bij procedures
- Eerste opvang/ aanspreekpunt
- Doorverwijzen
- Preventie activiteiten
- Zorgt ervoor dat iedereen binnen de vereniging op de hoogte is van het bestaan van de Vertrouwenscontactpersoon en ziet toe dat de geragsregels van de sport worden nageleefd.
- Houdt zich op de hoogte van de ontwikkelingen op het terrein van preventie en sanctionering van seksuele intimidatie binnen de sport
- Draagt bij aan beleidsuitvoering op verenigingsniveau
- Geeft (on)gevraagd advies en informatie aan het bestuur waarmee gericht beleid kan worden ontwikkeld tegen grensoverschrijdend gedrag.
Meldplicht
Per 1 april is de meldplicht opgenomen in het tuchtreglement seksuele intimidatie bij het Instituut Sportrechtspraak. Meldingen bij de aanklager van ISR verlopen via de Vertrouwenscontactpersoon van de bond.
- Zodra iemand uit het bestuur vermoedens heeft van een situatie waarin sprake is of sprake is geweest van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, is hij verplicht dit bij de bond te melden.
- Wanneer begeleiders iets weten, zijn zij verplicht dit te melden bij het bestuur van de vereniging.
Wie is de vertrouwenscontactpersoon?
Joyse Polet is de Vertrouwenscontactpersoon van FCC Barendrecht. Een afspraak maken is altijd mogelijk. Zij heeft voor de rol van VCP de cursus bij NOC*NSF gevolgd.
Voor contact kun je haar bereiken:
– Bellen, sms’en of Whatsappen op: 06 16792635
– Email op: joysepolet@hotmail.com
Contact opnemen of een gesprek is altijd vrijblijvend. Niks staat vast, het gaat immers om jou. Het is altijd vrijwillig en vertrouwelijk. Er wordt wel anoniem melding gedaan bij een lid van het bestuur.
Praat je liever met iemand buiten de club?
Dan kan je contact opnemen met centrum veilig sport 0900-2025590 (academie sportkader) telefoon 0900-202590
of de KNWU; vcp@knwu.nl telefoon 085-0701960