Infobrief nieuwe leden

Onderstaande informatie is bestemd voor nieuwe leden en bevat 

KNWU

 • Een samenvatting van de, voor nieuwe leden, meest relevante informatie en
 • een stappenplan om de toetredingsprocedure snel en efficient te doorlopen.

 

Beste Ouder, Verzorger en nieuw Lid,

NFF

We heten je van harte welkom als lid bij Fietscrossclub Barendrecht. FCC Barendrecht is lid van de KNWU (Koninklijke Nederlandse Wieler Unie). Deze houdt zich bezig met alle taken van wielersport. Daarnaast is FCC Barendrecht ook lid van de Nederlandse Fietscross Federatie (NFF), deze houdt zich alleen met Fietscross bezig.

FCC Barendrecht organiseert zowel KNWU als NFF wedstrijden ( meer info hierover in het onderdeel wedstrijden


Als onderdeel van de aanmeldingsprocedure zullen wij het nieuwe lid aanmelden als basislid bij de KNWU.

Direct daarna ontvangt u een mail van de KNWU met instructie om uw "mijnKNWU" aan te maken (zie onder).

Alleen na het afronden van de procedure is het nieuwe lid klaar om mee te doen met de trainingen.  Dit ook ivm de basis verzekering zoals verstrekt door de KNWU

 

Stappenplan

1; Eerste stap aanmelden bij mijnKNWU. Let op : 

 • Direct na de aanmelding bij de KNWU ontvang je een bevestigingsmail van de KNWU met daarin instructie hoe in te loggen en je "mijnKNWU"account te kunnen aanmaken.  
 • Sla de inlog gegevens goed op, maak direct je profiel aan en volg de instructies op het scherm:
  • upload een goed lijkende recente pasfoto 
  • Indien je een normale BMX gebruikt kies dan voor 20” (inch).
  • Gebruik je een BMX fiets met grotere wielen, de zogenaamde cruiser klasse, kies dan voor 24” (Inch).
  • Voor aanvullende informatie kijk naar de instructies (inloggen/menu en mijn account) op de KNWU site

 

 LET OP Vraag GEEN KNWU Wedstrijdlicentie aan !!! 

Deze heb je alleen nodig als je nationale wedstrijden gaat rijden. Als KNWU basis lid mag je wel deelnemen aan  alle regionale wedstrijden, zoals de club2Club wedstrijden, het ZuidHollandsKampioenschap, de BMX West competitie en het NK (Clubs), mee doen. Alleen voor de KNWU Top Competitie (TC), Het Nederlands Kampioenschap, 3 Nations, EK en WK wedstrijden is een KNWU Wedstrijd licentie nodig

 

KNWU pas

2; Download je basis licentie vervolgens naar je telefoon of maak een schermafbeelding van het nummer en de barcode.

 • Het gaat om de streepjescode, die wordt gescand met wedstrijden

 

 

 

3. Vraag vervolgens een stuurbordnummer aan via : MijnKNWU.

 • Een stuurbordnummer heb je nodig voor wedstrijden maar is tevens het bewijs dat je KNWU lid bent (verzekering).
 • Hoe vraag je een stuurbordnummer aan. Procedure via FCCB of KNWU site.
 • NB: Het vrijgeven van het nummer, na uw aanvraag, duurt een paar dagen. U krijgt daarover geen mail. Dus check zelf met enige regelmaat "MijnKNWU"

 

  

4. Hoe een Stuur en zijbord plaat te bestellen (visualisatie van je stuurbordnummer).stuurbord

 • Iedere BMX rijder is verplicht om een stuur en zijbord nummer plaat op je fiets te hebben zodat je nummer van verschillende kanten goed zichtbaar is. De nummerborden kan je zelf maken of bestellen bij de verschillende winkels. Let, indien zelf maken, dat de platen en nummers voldoen aan de gestelde eisen stuurbord nummer  ( opgesteld door de KNWU).

 

zijbord

 • Wij adviseren om een stuur en zijbord nummerplaat te bestellen bij 1 van de BMX shops, voor meer info zie (aanklikken). Dit om verrassingen te voorkomen (in geval niet voldaan aan de gestelde eisen).

 

 

 5; Download de Telegram app

Telegram

 • FCC Barendrecht maakt gebruikt van de Telegram app voor het verspreiden van informatie irt  vrije trainingen, wedstrijd en KNWU informatie. 
 • Download deze app zo snel mogelijk om zorg te dragen dat u geen informatie mist. Deze app is alleen "Read Only", u blijft dus bespaard van gespam
 • Indien u deze app niet meer wilt gebruiken kunt u op ieder door u gewenst moment eenvoudig afmelden.

 

6; Op zoek naar je eerste BMX fiets?

 • Er zijn veel BMX fietsen zowel nieuw als gebruikt. Het allerbelangrijkst is dat de fiets de juiste maat heeft. Kinderen groeien hard, een extra reden om een fiets niet te klein te kopen maar zeker ook niet te groot. Een BMX fiets kan klein afgemonteerd worden door wel of niet gebruik te maken van stuurblokken (stem's) die de afstand tussen het zadel en het stuur kunnen vergroten.  meer info over fietsen etc.
 • Twijfel je alsnog? overleg dan met de trainer of met één van bij de club aangesloten BMX winkels

 

7; Bescherming op de BMX fiets is noodzakelijk en verplicht!Helm

Minimaal net zo belangrijk als de fiets is een goed passende helm en beschermende kleding. Een valpartij is namelijk iets wat bij BMX met enige regelmaat voorkomt.  Effectieve beschermende kleding helpt om kwetsuren tot een minimum te beperken. 
In eerste instantie, tijdens de kennismakingsperiode, kan gewerkt worden met stevige normale kleding maar indien blijkt dat de hobby van langere duur zal zijn verdiend het de aanbeveling om goede beschermende kleding aan te schaffen. Ook in deze kleding is een grote tweedehands markt. Een standaard uitrusting bestaat uit

 1. Een goed passende BMX integraal helm; met een vizier van 10 cm en een goed sluitende helmband. De helmband dient ALTIJD goed dicht te zitten, goede controle is hierop noodzakelijk !!! RHP4570
 2. Een (Club)shirt met lange mouwen, tijdens de trainingen mag men een eigen BMX shirt dragen. Het shirt hoort in de broek gedragen te worden om geen hinder te veroorzaken.
 3. Body protector; de meeste BMX-ers dragen onder hun shirt een zogenaamde body protector. Er zijn verschillende merken en soorten bodyprotectors. Belangrijk is dat er extra bescherming is voor de ellebogen, schouders, rug en voorzijde van de romp. Let erop dat de beschermende stukken niet teveel verschuiven tijdens het dragen.
 4. protectorBroek
  1. Lange broek. Loszittend, uit één stuk en gemaakt van scheurbestendig materiaal. Beide benen bedekkend tot net boven de schoen of enkel. 
  2. Korte broek, lostzittend en gemaakt van scheurbestendig materiaal. De korte broek mag alleen gedragen worden in combinatie met een geschikte beenbescherming d.w.z. één die de hele knie en het hele scheenbeen bedekt tot net boven de enkel. Let op hier wordt scherp op gecontroleerd tijdens wedstrijden.                                                                                                                                                                                                                                                 
 5. Heupprotector; sommige rijders dragen ook nog een extra (onder) broek met heupprotectie.                                                                                                                    
 6. De bronafbeelding bekijkenSchoenen; sportschoenen met een grove zool om daarmee goed contact met de pedalen de houden. Vanaf 13 jaar zijn zogenaamde clickschoenen toegestaan. Deze schoenen kunnen alleen gebruikt worden in combinatie met zogenaamde click pedalen.                                                                                                                                     
 7. Handschoenen; zijn er in verschillende soorten en vangen meestal de eerste klap en schaafwonden op. Juist de reden om die altijd aan te hebben !

 

 

8; Clubshirt

FCC Barendrecht 2019 VB M Blanco slimfit set 2018 3245 M

Het dragen van het actuele (zie afbeelding) clubshirt van FCC Barendrecht is verplicht. Dat wil zeggen verplicht, vanaf het moment van inschrijving tot en met de prijsuitreiking. Het shirt mag niet dermate beschadigd zijn dat de sponsoren niet meer zichtbaar zijn.

FCC Barendrecht hanteert daarmee de regels zoals die door de KNWU zijn opgesteld. Deze clubshirtregels gelden voor alle rijders. Meer info over de clubshirts.

Een clubshirt bestel je in de kantine of maak een afspraak met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Sponsor commissie

 

 

 

9: Huis regels

Bij FCC Barendrecht handteren we “Algemene en Kantine” huisregels. Deze scheppen duidelijkheid in de regels en normen die we hanteren.

Waarom de trainingsregels? Ons doel is om een veilige omgeving te creëren waarin we elkaar met respect behandelen en gezamenlijk kunnen genieten van de sport.

De huisregels zijn onder verdeeld in (klik voor meer info)

1. Huisregels “Algemeen & Kantine” - Kantine vrijwilligers - Training
3. Huisregels “Clubshirt”


In geval van vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met de voorzitter (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ).

 

9: Alles geregeld? Dan op naar de training (trainingsgroep en tijden)

 • Via de club (ledenadmin of training) verneemt u in welke trainingsgroep het nieuwe lid zit.
 • Op de homepage van website kunt u ziet wanneer de trainingstijden zijn.
 • Ook daar kunt u zien of een training wel of niet doorgaat (bv ivm extreem weer).
 • Heeft u vragen over de trainingen? Neem dan contact op met bestuurslid training Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Mocht u nog vragen hebben, check dan eerst onze website of neem dan contact op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of één van onze bestuursleden of vrijwilligers tijdens de training.

 

Met vriendelijke groet,

Bestuur FCC Barendrecht.

Banner